Зародиш
Георги Белоречки

„Всичко, което е истинско,
може да бъде тихо.

Тихо зреят плодовете.
Листата падат леко.
Безмълвно снегът ги покрива,
кротко замръзва езерото –
настъпва смъртта като сън.

Зачатието е мълчаливо.
Слънчевите лъчи не крещят.
Никой не чува, когато снегът се топи.
Всички треви от земята израстват –
безмълвно.
Когато пъпките се разтварят,
не гърми.

Всичко, което е истинско,
може да бъде тихо.”

„Всичко, което е истинско”, Хайнц Калау

„Плацентата (на латински: Placenta) е временен орган, който възниква по време на бременността. Терминът плацента произлиза от латинската дума placous. В превод означава питка, поради приликата на човешката плацента с питка.
Вътрешните ? части са изградени от тъкани на фетуса, а външните - от тъкани на майчиния организъм.Плацентата се образува само когато жената е бременна. Изграждането й започва през третата седмица от началото на бременността и продължава до края на третия месец.Ако тя не се образува правилно детето може да се роди с увреждания. Плацентата служи за приемане и предаване на кислород, и хранителни вещества от кръвта на майката към тази на плода чрез пъпната връв. Също така служи за отделяне на някои непотребни за фетуса метаболити. Плацентата има и защитна функция, която предотвратява проникването на някои вредни вещества от кръвта на майката в тази на плода. В плацентата едновременно циркулират майчина и фетална кръв, но те никога не се смесват. Плацентата се свързва с плода посредством пъпната връв.”

източник: Уикипедия

Питката има душа. Тъканта е споделена. Кръвта вода не става. Всеки си носи кръста от преди рождение. В кацата с мед няма как да сипеш лъжичка катран. Утробата е най-спокойното място на света.
Всичко, което тихо живее у нас, би могло да бъде истинско.