Как се обича Стела
Илиян Любомиров

Стела обичам с очите и. Попивам в очите на Стела. Не,не се давя в тях,понякога ме оставя да се чувствам като опитен плувец. Стела обичам, когато тези малки неща в кръвта ми тактуват в едно с къдриците и. Стела обичам, изпотен, безсилен, седящ и едва дишащ, а тя е някъде високо,с котешкостта на звезда и погледа на жена-дете-дявол. Стела се обича със затворени очи.
В Стела е невъзможно да не се влюбиш. Бих я обичал дори само за миг, за прашинка време, за това да обичам и да е докрай или просто да бъде красиво без край. Или бих превъртял, бих дерайлирал и бих започнал да вярвам в хороскопи например и да говоря за еди-кой-си асцедент. Но Стела е пътеводна. И се обича с „обичам те” - „много”, а не с „и аз теб”. „И аз теб” не е Стела.
Един вдишей от врата и е необходим, за да обичаш Стела. В началото наивно казвах, че всеки човек трябва да има шанса да си има своя собствена Стела, а тя отрече, защото иначе много Стелите щели да станат и че не това и онова, ами еди-какво-си и... Стела обичам, като разпалено обеснява, а аз мислено съм се съгласил и не казвам нищо, само за да погледам още мъничко гънките на намусените и устни. Стела обичам, защото е по-жена от всяка жена, когато е женско. И защото е човек я обичам... дори когато не трябва да бъде човешко. Стела обичам, когато я целувам, прониквам в нея или разкъсвам потника и, а тя се смее, защото сме души, приятели, любовници и защото има гъдел. Стела обичам заради нейната откровена красота. Стела обичам, защото всичко в нея се смее. Всичко съм целувал в тази Стела, защото Стела се опознава с целувки, захапвания, дъх и настръхване. Стела се обича,като и ядеш носа при всеки случай, но и напомняш после да си го намаже с крем, за да не се бели. Стела се обича с грижа. Стела, защото е щастие. От това, което не си изпитвал преди, но когато се случи, знаеш. Стела е.
Стела значи да има смисъл да се обича и да се търси и да се помага и да се живее. Стела се обича, когато от цялата дивост изпускам интервали, запетаи, букви. Чудя се дали някой някога е успял да опитоми с думи такава емоция?
Стела обичам и защото да чакаш 204 може да е красиво само с човек, когото обичаш. Седим на една седалка, возим се гратис и пишем с пръст по запотените стъкла, аз разказвам нещо,но го забравям, а после „да, ето докъде бях стигнал...а? ама ти още ме слушаш?! Хей!”. И знам, че аз съм хей. И знам,че ще и напиша книга. Муза. За живот муза е Стела. Стела обичам, защото е дете и защото обича повече коричката на белия ръчен, а домашните компоти пие само със сламка. Стела се обича на един дъх. Но когато я вдишаш, не ти се издиша и стискаш... стискаш и знаеш, че ще се задушиш, но ако ще е задушаване, от това да е! Познавам времето в Стела. Бълбукащо. А тя насища времето.
Топлината Стела я носи в себе си,макар и все да са и студени ръцете. Обичам,когато точно аз и стопля ръцете. Невероятни ръце има. Научи ме да обичам ръцете и да преценявам жените не само по глезените. Стела... и все пак винаги ще се намери някой фетишист,който да обича повече ръцете ти отколкото красивата ти душа.
В обичта към Стела няма маски, прегради и панталони. Стела ще заобичаш, когато влезе с най-премерената стъпка в дома ти и дори играчките на полицата над камината я поздравят. Няма по-красиво нещо от това да обичаш Стела. Рошаво се обича Стела и шашаво и пингвинесто. Празнуваш сбъдването на сбъднатостта и знаеш,че щастието винаги ще носи лицето и.
Всъщност Стела обичам ей тъй на,без причина. Стела целувам насаме или пред всички, еднакво страстно и все едно за последен път целувам. Няма крайност в Стела. А безкрайността е друго, но всъщност същото и все толкова. Стела, мисля си, се обича, ако си я откраднеш. С каруца и 10 цигани с надути червени бузи и бляскави инструменти. Но моят свят, Стела, има достатъчно място за всички,които обичаш. Ще вземем и тях, няма нужда да те крада.
Сам бих те закарал на край света и бих ти държал ръката,за да не паднеш от ръба,провесвайки крачетата си. И аз съм имал нужда от ръб и безвремие. Стела с шепи се обича и знаеш,че има още за обичане. Не можеш да и изобичаш обичането на Стела.
Стела ли как се обича?

Стела се обича от мен.