Към корените
Георги Белоречки

…хората не се променят, само се видоизменят. Седя в ъгъла на сепарето, охолно сбран в намачканите си дрехи и сърбам уиски, чието име почва да ми бледнее. Около ми пълно с призорни котенца(защото се прибират призори) – гримче, пантофки, токченца, впити дънчици, полички, чорапки - чашката в ръката, концентрат в главата. Оглеждам ги свенливо и не толкова свенливо. За бога, аз обичам. Не тях. Инстинктът или обичта? Кой е козът в играта „на боя”? Питам се, питам се...
Изправил съм се, без да усетя. В селската дискотека най-вероятно приличам на фикус в леха с арпаджик. Не ми пречи, тъй или иначе съм другаде. Сещам се за градинки и споходени места, морета, планини и залези, котки, прибягващи по пътя, поля и смоци, вирове, смехове, шлюпки от семки, седенки, пиянски вечери, безпаричие, изгреви. Kрасиви, бедни, нетрезви изгреви. Целият личен български космос е на хвърлей от очите ми, затворен зад стени, върху които прожектирам минало време. Сещам се как съм обичал, как продължавам да обичам и как... само тя ми липсва в този момент.
И отведнъж се рестартирам. Боже, наистина нещо се е променило. Аз не съм все същият, следователно съществувам. И не, не съм пиян, опиянен съм, макар друга песен да се лее из колоните. Изнизвам се от спомените и пошлата музика и се изстрелвам към вкъщи, а по пътя отново ме човърка мисълта за инстинкта и любовта, сякаш свредел дълбае черепа ми. Мисълта е най-голямото проклятие за човека, каза ми веднъж един измислен ангел. Измислен, не защото не е истински, а защото всички се дорисуваме, дописваме, доизмисляме. Любовта пък е безброй чепки сладко и кисело грозде и колебанието между обичта и инстинкта е просто една от тях.
И аз тази нощ съм щастлив да знам, че чепката, която лежи в ръцете ми, е сладка, че съм една идея повече човек, дори поbushmillse. Защото обичам. А за нея ще ви разкажа друг път. Сега бързам да се прибера и да я целуна.

P.S. колкото и да бягаш, нечия обич рано или късно те застига